
W RPA odkryto najstarszy rysunek wykonany przez H. sapiens
14 września 2018, 10:16W jaskini Blombos w RPA znaleziono najstarszy rysunek wykonany ręką Homo sapiens. Trzy czerwone linie przecinające sześć linii zostały narysowane przed około 73 000 lat na kawałku konglomeratu krzemionkowego. Rysunek jest starszy o co najmniej 30 000 lat od podobnych znanych dotychczas zabytków.

Problemy z uchem środkowym wywołują nadpobudliwość
6 września 2013, 11:20Za źródło zaburzeń zachowania uznaje się zazwyczaj mózg. Najnowsze badania zespołu z College'u Medycznego Alberta Einesteina przy Yeshiva University ujawniły jednak, że dysfunkcje ucha wewnętrznego mogą wywoływać zmiany neurologiczne, które prowadzą do nadpobudliwości.

Tłuste ryby zmniejszają objawy astmy u dzieci
5 listopada 2018, 14:47Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, zmniejsza objawy astmy u dzieci.

Dobre wieści dla Nokii i Microsoftu
29 października 2013, 13:36Opublikowane właśnie przez Nokię wyniki finansowe za III kwartał bieżącego roku pozytywnie zaskoczyły analityków i spowodowały, że jeszcze przed otwarciem giełdy akcje firmy zdrożały o ponad 8%. Najnowsze informacje są dobre nie tylko dla Nokii, ale i dla Microsoftu, który wkrótce stanie się właścicielem należącego obecnie do fińskiej firmy wydziału produkcji telefonów komórkowych.

Intel przestanie produkować półprzewodniki na zlecenie?
20 grudnia 2018, 12:29Po tym, jak na początku bieżącego roku firma GlobalFoundries przestała produkować układy scalone na zlecenie, na rynku najbardziej zaawansowanych chipów pozostały jedynie trzy firmy. Największą z nich jest tajwańska TSMC, drugi pod względem wielkości jest Samsung, który przeżywa jednak kłopoty. Trzecia firma to Intel, które nie odniosła na tym rynku większych sukcesów.

Zabójczy odpad
11 grudnia 2013, 11:40Materiał uzyskany przez naukowców IBM-a z plastikowych butelek radzi sobie z grzybicami opornymi na leki. To dobra wiadomość, gdyż CDC (Centrum Kontroli Chorób i Zapobiegania) twierdzi, że infekcje takie będą się rozpowszechniały w najbliższych latach.

Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.

Wirus przechodzi z roślin na pszczoły
24 stycznia 2014, 17:52U pszczół znaleziono wirus, który zwykle atakuje rośliny. Naukowcy z USA i Chin uważają, że ich odkrycie pomoże wyjaśnić zmniejszanie się liczebności tych owadów (zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej; ang. Colony Collapse Disorder, CCD).

Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko zakażenia 2 groźnymi bakteriami
14 marca 2019, 12:17Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko zakażenia 2 niebezpiecznymi patogenami: pałeczką ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i paciorkowcem kałowym (Enterococcus faecalis).

Podwyższona (w ramach normy) aktywność tarczycy zwiększa ryzyko depresji
24 lutego 2014, 10:24Kiedy u seniorów tarczyca jest bardziej aktywna niż przeciętnie, może to stanowić czynnik ryzyka depresji.